10 praktische tips voor remote werken als ZZP’er

Vrijheid en flexibiliteit in je werkende leven is inmiddels meer een must dan een nice to have. Ik werk ongeveer een jaar of tien remote, locatieonafhankelijk. Deze week vanuit Nijmegen. Ik lees veel posts over de zo geroemde vrijheid die deze ‘nieuwe’ vorm geeft. Toch heb ik ervaren dat de praktijk uitwijst dat het remote werken niet altijd zo simpel is als dat het lijkt. Zeker wanneer je vaak wisselt van omgeving, zoals ik dat doe, komen er best wat uitdagingen bij remote werken kijken.

Ik deel graag een aantal tips met je vanuit mijn perspectief:

1. Creëer een productieve werkplek: Een fijne, (voor mij) georganiseerde werkplek is essentieel. Investeer in een omgeving die jou helpt om zo comfortabel en creatief te blijven.

2. Stel duidelijke werkuren in: Hoewel remote werken flexibiliteit biedt, is het mi belangrijk om een schema te hebben dat voor jou werkt. Het lijkt namelijk zo leuk met de bus aan het strand met je laptop op schoot (en geloof me dat is het ook), echter is er ook de nodige afleiding en kunnen er zaken blijven liggen, wanneer ik daaraan toe geef. Daarom werk ik met werkblokken van 2 uur waarbij ik dagelijks een realistische to-do-lijst maak die ik afwerk in die tijd. Per dag creëer ik 1, 2 tot 3 werkblokken (ligt aan de hoeveelheid werk) en dagelijks werk ik mijn lijst bij.

3. Gebruik efficiënte communIcatietools: Ik maak gretig gebruik van diverse tools (zoals projectmanagementsoftware) om heldere, effectieve communicatie met klanten, collega’s en partners te garanderen. Regelmatige updates en (eventueel) virtuele vergaderingen houden iedereen op de hoogte en manage je direct ook de verwachtingen van je opdrachtgever en jezelf.

4. Plan en prioriteer taken: Ik gebruik veel digitale hulpmiddelen zoals een online agenda en takenlijsten om mijn taken te organiseren en prioriteren. Daarnaast maak ik dagelijks een realistische (!!) to-do lijst en verdeel mijn dag in blokken voor specifieke taken.

5. Neem regelmatig pauzes: Pauzes zijn cruciaal. Sta op, strek je uit, beweeg en adem! Ik ga vaak koffie drinken op een terras, wandelen of neem een duik in de zee. Dit zorgt er bij mij voor dat ik niet verzand in een hyperfocus (ADHD) en 8 uur nonstop doorwerk én het zorgt ervoor dat mijn creativiteit blijft stromen! 

6. Investeer in betrouwbare technologie: Zorg voor een betrouwbare laptop, snelle internetverbinding en relevante software. Denk ook aan back-upopties voor je bestanden en documenten, zoals cloudopslag. Omdat je toch afhankelijk bent van technologie als je remote werkt is betrouwbaar apparatuur voor mij een must. Ik investeer dan ook in een goede laptop, smartphone, cloudopslag en andere diensten om toegang te krijgen tot bestanden vanuit elke locatie. Ook qua veiligheid werk ik met een veilige toegang tot online bronnen (zeker als je gebruikmaakt van openbare netwerken).

7. Blijf leren en verbeteren: Ik probeer mijn vaardigheden up-to-date te houden en te blijven leren over nieuwe tools en technologieën die je kunnen helpen bij je werk (zoals nu ai, die maakt dat ik veel meer werk kan verzetten mét kwaliteitsbehoud van mijn originele werk). Online cursussen en webinars zijn voor mij mega handige bronnen om je kennis te vergroten en mijn werkflow te behouden. Hier plan ik een werkblok voor in dat geheel voor mijn persoonlijke ontwikkeling is! 

8. Wees proactief in netwerken: Bouw en onderhoud een sterk online netwerk via platforms zoals LinkedIn en freelancersgemeenschappen. Dit kan leiden tot nieuwe kansen, samenwerkingen én waardevolle contacten.

9. Communiceer duidelijk met opdrachtgevers: Heldere communicatie is voor mij cruciaal bij remote werken. Ik bespreek wekelijks verwachtingen, deadlines en projectdetails. Ik gebruik daarvoor tools zoals online whiteboards en visuele presentaties om ideeën te delen.

10. Zelfzorg: Neem de tijd voor beweging, gezonde maaltijden én voldoende rust en slaap. Een gezonde levensstijl heeft een positieve invloed op je werkprestaties is wat ik zelf heb mogen ondervinden.

O, en de laatste extra tip? Trek je niets aan van meningen van een ander. “Noem je dat werken?” Ik weet inmiddels wel beter en mijn opdrachtgevers ook! 

Door deze tips toe te passen, heb ik als ZZP’er mijn plek in deze wereld van remote werken veroverd en werk ik nu al bijna tien jaar locatieonafhankelijk. Flexibiliteit (van beide kanten), individualiteit (know thyself) en aanpassingsvermogen, dan ontstaat er de vrijheid waar zo over gesproken wordt. Het vergt discipline, organisatie én de bereidheid om je aan te passen aan nieuwe uitdagingen, maar de mogelijkheden die remote werken biedt, maken het voor mij zeker de moeite waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.