De law of attraction en waarom ik er niet in geloof

Ik observeer en zie veel van hetzelfde. Dezelfde woorden, dezelfde richting, dezelfde kleur.

Ik observeer en zie hokjes.

Hokjes waar we genadeloos in afgestraft worden simpelweg omdat we niet passen.

Hokjes waar we onszelf voor aan passen om er wel in te passen.

Hokjes waar we instant claustrofobisch van worden.

Hokjes waar we elke dag weer met onze eigen onkunde worden geconfronteerd.

* Met onkunde bedoel ik dat jij niet aan bepaalde maatstaven kunt voldoen, simpelweg omdat jij niet in dat hokje past, maar jezelf wel langs die lat legt waardoor het lijkt of je het niet kunt.

We leven in een wereld die schijnbaar maakbaar is. We kunnen zelf ons (droom)leven inrichten, precies zoals we dat willen. Maar is dat wel zo?

Kunnen we het leven aantrekken dat we willen?
Is het leven maakbaar?

Is het een kwestie van de juiste mindset (lees: gedrag en gedachtes) en dán krijgen we alles wat we willen? Ik weet het niet. Als je deze blog leest, omdat je denkt dat ik het antwoord heb? Dan heb je pech.

Ik ga wel schrijven over hoe ik het zie, althans ik laat de pen mijn gids zijn en zie waar ik eindig. Net als in het leven. Ik doe altijd maar een dotje (dat is Zeeuws voor, ik doe maar wat) en laat dat mijn kompas zijn.

Ik geloof niet in de Law of Attraction.

Laat ik daarmee beginnen. Naast dat ik het een verschrikkelijke verzameling van woorden vind (waarom is er een wet die bepaalt of jij iets aantrekt of niet?), heeft het ook iets neerbuigends. Als jij jezelf niet aan deze wet houdt of hem “goed toepast”, dan lukt het je niet om goede dingen aan te trekken? B*llshit.

Jij leeft nú het leven dat jij mag leven, met ook alle nare situaties die erbij horen. Met pijn, ruzies, echtscheidingen, verdriet, schulden en bedrijven die maar niet willen draaien, terwijl “jouw coach” je dat wel had beloofd.

Je gaat mij vertellen dat wanneer jij leert “goede dingen aan te trekken” je instant uit alle zooi bent waar je in zit?” F*ck nee. Het leven is geen Disneyfilm, waarbij je na de kennismaking en een klein beetje drama eindigt in het “EN ZE LEEFDEN NOG LANG EN GELUKKIG”.

Wat een onzin wordt ons eigenlijk als kinderen voorgeschoteld hè? Zo worden we dus geprogrammeerd om dat “lang en gelukkig leven” -in de zon leven, zonder de schaduw te (er)kennen- na te streven, en trappen we in al die b*llshit terminologie die er is. Die je belooft dat je krijgt waar je zo naar op zoek bent -0f verlangt (waar dan bedrijven weer op inspelen).

Dat verlangen wordt ons als kind al aangepraat. Ongewild, ongewenst en onbewust. Vind je het gek dat we in een maatschappij leven die zo zoekende is dat ze naast zichzelf ook volledige haar richting kwijt is?

De Law of Attraction doet niets voor mij. Ik geloof er gewoonweg niet in.

Manifesteren daarentegen wel. NIET zoals het nu vertaald wordt, want dan zou manifesteren hetzelfde zijn als de law of attraction en dat is het in mijn ogen niet.

Manifesteren is overgave.
*Van alle jeukwoorden die er momenteel zijn, mooie woorden vanuit de oorsprong doch vies gemaakt door het vele toepassen, is het woord overgave mijn favoriet. Ik gebruik het woord nog omdat ik nog geen ander woord gevonden heb dat dezelfde krachtige betekenis en klank heeft.

Overgave voor wat het leven je geeft. Precies zoals het komt. Met drama, klote situaties en ongelofelijk veel pijn. Met geluk, liefde, bonussen en fijne reizen.

Manifesteren is voor mij je leven leiden en leren van het vallen. Het aankijken van je sh*t. Zelf bouwen met de stenen die je krijgt. Actie. Daar komt geen wet aan te pas die jou fijntjes gaat vertellen hoe jij geluk kunt aantrekken en je droomleven gaat leiden.

Voor mij kwamen er tijdens mijn sabbatical jaar (dat net gestart is, lees er hier meer over) twee antwoorden (vanuit de privileges die ik nu geniet) en daar wil ik deze blog mee eindigen.

Antwoord 1: Stop met aanleren van (en betalen voor) wat niet van jou is (wijsheid en manieren van een ander), alles wat we nodig hebben, zit al in onszelf. 

Antwoord 2: Ontdoe jezelf van alle kennis die je hebt aangeleerd. Je weet namelijk niets en dat uitgangspunt is heerlijk. Zo blijf je altijd nieuwsgierig naar het leven.

Ga naar buiten. Blijf binnen. Voel, omarm, huil, heb pijn, voel paniek, heb lief, lach, geniet. Laat wat je voelt een kompas zijn in dit leven, zonder dat je daar enige betekenis aan geeft. Het is namelijk precies zoals het is. Elke dag weer.

Klein nootje: Wanneer jij met de law of attraction bezig kan zijn in jouw leven dan leid je al een goed leven, want geloof me… Dat kan niet iedereen.

Been there, done that.

2 reacties op “De law of attraction en waarom ik er niet in geloof”

  1. Wat een fijne en vernieuwende verzameling van woorden om te lezen. Ik heb genoten en het las als een trein. Ik kijk er precies zo tegenaan als jou en je hebt me weer een paar nieuwe en helende ideeen gegeven. Dankjewel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *