Hoe voeding mij heelt (met 3 van mijn favoriete producten)

Laat ik om te beginnen, vertellen dat ik NIET geloof dat er één middel is dat je gaat helpen om af te vallen. De zogenaamde “stimuleert de vetverbranding” producten. Ik denk dat hier een goede marketingmachine achter zit, die willen dat jij dat product koopt. 

De basis van hoe ik het doe (en nogmaals, ik ben geen professional) is mijn voeding onder de loep nemen (lager in kcal en gezonder eten) en (veeeeeel) meer bewegen. Daarbij ook mijn shit aankijken, want voor mij is afvallen ook het volgende:

Het afpellen/onderzoeken/afbreken van hetgeen je vasthoudt in je lichaam aan trauma’s, opgebouwde muren en beschermingsmechanisme (die je niet langer meer dienen). 

Meer dan lichamelijk alleen dus 😉
Enfin. Ik ga verder… 

Mijn lichaam schreeuwde het uit

Op 27 oktober 2021 begon mijn reis (dat lees je hier), dus pak’mbeet vijf maanden verder durf ik wel te zeggen dat er veel is gebeurd. Na 9 weken C** kwam ik erachter dat mijn lijf gevuld was met ontstekingen (ook bij mijn hartzakje). Het was tijd (in een notendop) voor verandering. Al jaren voelde ik mezelf niet langer thuis in het lichaam dat ik voor mezelf had gecreëerd, maar het lukte me niet hier iets aan te veranderen. Als het lichaam fluistert en je luistert niet? Dan gaat het schreeuwen. Dat deed het. Ik kan je verzekeren, het geschreeuw is oorverdovend. Ik werd met mijn (dop)neusje op de welbekende feiten gedrukt en voelde tot in mijn ziel dat het tijd was. 

Ik kan weer bukken

Fast forward naar nu (aangezien ik dit al beschreven heb in deze blog) durf ik te stellen dat ik het verschil duidelijk ervaar. Elke f**cking dag weer. Ik ben ruim 18 kilo al afgevallen en hoewel dat niet het belangrijkste is, maakt het wél het verschil voor mij. Ik kan ineens meer. Ik kan weer bukken, zonder steun, om mijn veters te strikken of iets op te rapen. Ik kan weer gemakkelijk opstaan wanneer ik op de grond zit. Ik hijg niet langer als ik een trap op ren en ik kan zelf weer iets halen van boven (in plaats van dit altijd door anderen te laten doen). Het lijkt overigens alsof ik dit “zomaar” even opschrijf, maar het vergt veel van me dit te schrijven. Iets met kwetsbaarheid, maar het is wel wat het is

Newfound liefde voor mijn lichaam

Elke ochtend, tijdens het aankleden, kijk ik naar mezelf in de spiegel en hoewel ik altijd dacht dat ik met zachtheid en liefde naar mezelf keek, weet ik nu dat ik dat niet deed. Ik dwong mezelf tot iets wat ik niet echt voelde. Hoe ik dat weet? Omdat ik het nu écht voel en dus het verschil ervaar. Deze newfound liefde maakt dat ik qua voeding en beweging nog beter voor mezelf wil zorgen, dus in plaats van de vicieuze cirkel(achtbaan), waar ik mezelf slecht door voelde (dat lees je hier), zit ik in een andere cirkel. Een geheel nieuwe, die ik nog elke dag meer aan het ontdekken ben.

Hoe doe jij het?

Dagelijks krijg ik de vraag, “Hoe doe je het?” Eerlijk? De gedachten aan hoe ziek ik ben geweest, maakt me zoveel sterker. Ik wil niet langer meer ziek zijn van eten en elke dag pijn hebben in mijn lichaam. Sinds een paar weken ben ik pijnvrij en er zijn geen woorden die omschrijven hoe dit voelt. Daarnaast houd ik van rituelen (as you know) en heb ik bepaalde (voedings)rituelen ontwikkeld die mij ondersteunen. Van die producten/recepten die altijd terug komen in mijn dagdagelijkse routine zeg maar. Ik deel ze graag met je.
Nogmaals, ik ben geen professional. Deel alleen vanuit mijn eigen ervaringen.

Hibiscus thee

Ik begin elke dag met 2 sloten (ik drink sloten, geen kopjes) Wonjo Flower (Hibiscus, zie foto) thee. Ik houd van de smaak en het geeft me een goed gevoel om dit op mijn nuchtere maag te drinken. Ik koop het zelf lokaal bij de Juice Bar in Vlissingen.

Proteine shake

Qua ontbijt, zo tegen het middaguur, start ik mijn dag altijd met een proteïne shake. Elke dag kies ik voor een andere combinatie qua groente (zoal boerenkool/broccoli) en fruit (vaak rood fruit of blauwe bessen). Eens per week koop ik flink in en snijd alle groente en fruit (meer groenten dan fruit) voor in mijn shake in stukken, en vries het per portie in (herbruikbare zakjes).

Zo kan ik elke ochtend een zakje pakken uit de diepvries om daar (met water en vegan proteïne) mijn shake van te maken. Sinds ik dit drink, merk ik dat ik meer energie heb. Nu weet ik dat hier de meningen over verdeeld zijn (zowel over smoothies als proteïne) en dat is prima. Ik probeer zelf zo intuïtief mogelijk te eten en te drinken, gevoed door de mensen die mij begeleiden, en daar hoort deze shake voor mij wel bij. Ik heb deze proteïne.

Groentesoep

Onmisbaar. Ik maak bijna dagelijks soep. Het allerliefste groentesoep, waar ik dan de overgebleven groentes in kan gooien. De basis is altijd water met (glutenvrije) bouillon. Soms met ballen, soms met (rijst)noodles, maar altijd met heel veel groentes. Dit drink/eet ik dan bij mijn lunch of ‘s avonds voor mijn avondeten. Deze bouillon gebruik ik: Klik hier. 
Pompoen-Wortelsoep is trouwens ook een favoriet! 

Wie heelt wie?

Verder eet ik veel zoete-aardappel-wafels (mijn broodvervanger in verband met coeliakie), voedzame curry’s (LOOVV IT) en goedgevulde salades. Wellicht verandert dit volgende maand, maar voor nu werkt het voor mij. Elke hap vraag ik mezelf, inmiddels onbewust, voed ik of vul ik hiermee mijn lichaam? En dan komen we op de titel van deze blog: Is deze voeding helend? De voeding die ik nu eet heelt me zeker, maar eigenlijk doe ik dat natuurlijk allemaal zelf 😉 

SIDE NOTE: Ik schrijf deze blog puur vanuit mezelf. Vanuit MIJN lichamelijke klachten en diagnoses die zijn gesteld voor MIJN lichaam, áltijd met respect voor iedereen. Dit gaat over mijn lichaam en het pad dat ik loop. Ik ben geen professional (maar laat mezelf er wel door begeleiden).

4 reacties op “Hoe voeding mij heelt (met 3 van mijn favoriete producten)”

  1. Zo mooi om je verhaal te lezen lieverd. Iedere keer dat je kiest om jezelf te voeden ipv vullen is het een dikke vette act of selflove ❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *