Leven naar je cyclus

"Ik haat ongesteld zijn" riep ik vaak

Vroeger riep ik altijd, wanneer ik ontdekte dat ik ongesteld was geworden, “IK HAAT ONGESTELD ZIJN”. Vervolgens startte er een korte (ik ben vaak maar 3 dagen ongesteld) periode van klaagzang, gemopper en gezeur. I know, i’m not proud of it, maar het is zoals het is. Totdat ik mezelf afvroeg hoe ik het tij zou kunnen keren en ik mezelf jaren geleden in het holisme verdiepte. Daar kwam het antwoord.

Vrede met mijn menstruatie

Het antwoord was namelijk dat ik mezelf volledig mocht verbinden met mijn cyclus en vrede sluiten met mijn menstruatie, in plaats van het weg te wensen. Het is namelijk iets magisch en mooi, een periode die ik nu juist zie als een van de intenste, veiligste, warme en ‘cocoon’ momenten van mijn maand. Het begon voor mij met de kennis rondom de vier seizoenen van mijn maandelijkse cyclus. 

De vier seizoenen van je cyclus

Je maandelijkse cyclus bestaat voor mij uit vier fasen die gelijk zijn aan de vier seizoenen van ons jaar: de winter, de herfst, de lente en de zomer. Elke fase is weer anders, waardoor jij ook anders bent. Het eerste jaar heb ik een journal bijgehouden waarin ik noteerde hoe ik mezelf voelde en wat mijn level of energy was. 

In de lente en de zomer van mijn cyclus ben ik meer ‘outgoing‘, positiever, heb ik meer energie en heb ik reis/avontuur kriebels. Terwijl tijdens de herfst ik mezelf meer terugtrek, meer slaap en minder energie heb. De winter is het magische moment van stilte, warmte en jezelf nog meer in de watten leggen (met een bijzonder ritueel, maar daar later meer over). Ik leg je in deze blog uit hoe ik het ervaar.

De winter van mijn cyclus

Wat nu precies de vier seizoenen van je cyclus zijn, dat lees je via deze link. Maar voor mij werkt het als volgt. Tijdens de winter van mijn cyclus menstrueer ik. De winter is voor mij: op de bank met veel dekens en kussens, veel warme/zoete dranken (zoals honing water en muntthee), veel slapen, warme kruiken op mijn buik en zo min mogelijk afspraken buiten de deur. Het is de tijd van ‘cocoonen’ en terugtrekken in je huis, maar ook in jezelf. Veel mediteren, cacao rituelen en als ik naar het strand ga (wij zwemmen jaar rond in de zee) dan alleen met mijn voeten in de zee. 

De lente van mijn cyclus

Na de winter doet de lente haar intrede. In deze periode heb ik weer flink wat inspiratie, energie en plannen. Ik heb zin om avonturen te beleven en zwem weer elke dag in mijn zo geliefde zee. Ik eet/drink veel kouder in deze periode (zoals water met citroensap, maar ook rauw fruit versus warm fruit in de winter van mijn cyclus). Ik voel mezelf lichter, sensueler en barst van de ideeën. De lente is een fijne periode waarbij je meer naar buiten keert.

De zomer van mijn cyclus

In de zomer van mijn cyclus ben ik enorm energiek (maar de ideeën komen meer in de lente) en vol inspiratie. In de lente ben ik weer meer spring-in-‘t-veld, terwijl ik in de zomer meer in mijn rust/wijsheid zit. Ook hier eet ik meer rauw en ik ben in deze periode super creatief (ook wat betreft het koken) en mijn libido is ook hoger in de zomer (en de lente). 

De herfst van mijn cyclus

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat de herfst voor mij het meest uitdagende seizoen is van de vier seizoenen van mijn cyclus. Mijn energie neemt ietwat af, meer stemmingswisselingen, meer onzeker en wat minder positief. Ik weet waar het vandaan komt, dat scheelt, en door veel stilte en meditatiemomenten kan ik dit accepteren. We zwemmen tijdens mijn herfst meer in de zee, want dat heb ik nodig op die momenten (zeezwemmen is de ultieme vrijheid). Qua voeding ga ik weer meer richting warmte. Warme dranken, stoofpotten, meer diepgang en kruiden. Na de herfst begint de cyclus weer opnieuw met de winter. 

Menstruatie als ritueel

Ik zie mijn menstruatie nu echt als een ritueel, een bijna heilige periode, waarin ik mezelf geef wat ik nodig heb. Ik zeg afspraken vaak af tijdens de winter van mijn cyclus, plan weinig activiteiten en geef mezelf helemaal over aan mijn menstruatie. Het bloed van jouw menstruatie staat symbool voor vrouwelijke energie en door die te omarmen ging ik leven vanuit de seizoenen van mijn cyclus en dat heeft mij zo veranderd. 

Creëer je eigen ritueel

Ik houd van rituelen en ik heb er ook nogal wat in mijn leven. Een ritueel heeft iets magisch, heiligs. Daarom heb ik ook tijdens mijn menstruatie een ritueel. Ik geef een deel van mijn bloed terug aan de aarde. Naast dat het een krachtbron is voor de aarde, versterkt het je band met de natuur. Veel mensen kijken raar op als ik dit deel, maar probeer het eerst maar eens voordat je er iets van vindt. 

Via deze link (even naar onder scrollen) lees je er meer over. Het is vergelijkbaar met het begraven van de placenta na je bevalling.

Mijn reis van “IK HAAT HET” naar het omarmen en volledig accepteren van wat er is, duurde een klein jaar. Een jaar waarin ik veel heb geschreven, zodat ik mijn eigen manier kon vinden, met mijn eigen rituelen, vanuit wat ik nodig heb, waardoor het ook anders ging voelen. Lieve mensen, dat is de enige manier. Probeer iets uit en voel of het iets voor jou is, en vraag jezelf altijd af: wat heb ik nodig?

Een kleine noot: ik heb het in deze blog over mijn eigen menstruatie en heb de luxe (door weinig tot geen medische/PMS klachten) dat ik dit zo kan ervaren. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *