Van ongezond naar gezond: Afvallen #2

Een rotdag!

Gister had ik een rotdag. Althans, mijn hoofd maakte er een rotdag van. Het afvallen gaat met vallen en opstaan en deze rotdag wil ik zeker ook belichten. Mocht je eerst meer willen lezen over mijn reis van ongezond naar gezond, klik dan hier.

"Deze dag is toch al fout..."

Enfin. Ik schrijf verder. Ik was de dag ervoor uit eten geweest en dat is voor mij altijd een trigger. Mijn hoofd wil voeding nog steeds in hokjes proppen: FOUT/GOED en bij “fout” eten kan het dus gebeuren dat ik dan denk, “De dag is toch al fout, dus nu kan ik wel stoppen met gezond eten vandaag.” Ik voelde mezelf rottig na het (uit) eten, want friet met mayonaise zit in mijn hokje FOUT. 

Dát gevoel nam ik mee naar de volgende dag en instant creëerde ik dus zelf die rotdag. Dit gevoel werd natuurlijk alleen maar erger na die reep chocolade (en dat zakje chips), terwijl je het daarmee juist weg probeert te eten. “Grappig” hè? Je hangt dan in een vicieuze cirkel die je wel ziet, maar rolt vervolgens wel mee. 

 

De achtbaan die vicieuze cirkel heet

Van de lunch tot het avondeten, het gevoel bleef en het “klakkeloos” eten nam het over. Het was toch al een slechte dag en morgen begon ik weer. Wat een innerlijk gevecht is dat toch elke keer weer. Ik herken het, ga er in mee máár in tegenstelling tot vroeger ga ik er nu wél mee in gesprek. Dus zo tegen het einde van deze rotdag, besloot ik het aan te gaan. 

De processen te herkennen en te erkennen in mezelf en vanuit zachtheid en liefde, voor niemand minder dan mijzelf, naar de situatie te kijken. Naar die oude overtuigingen en naar de conditioneringen die maken dat ik gewillig weer in die achtbaan, die vicieuze cirkel heet, stap. 

Relatietherapie

Bewustwording is voor mij key in deze reis. Het zien van je eigen processen en ze niet uit de weg gaan. We kunnen namelijk niets veranderen als we niet in de spiegel kijken of weten waarom we doen wat we doen. Als ik een gezonde relatie wil met eten, zal ik die moeten opbouwen net als iedere andere relatie in mijn leven. Stapje voor stapje. Leren elkaar (weer) te vertrouwen. Leren om elkaar te vergeven, jezelf te vergeven. En weten dat een ruzie niet direct betekent dat je uit elkaar gaat en dat het einde is gekomen. 

Date night & Quality tijd

Mijn relatie met eten was een slechte. We communiceerden niet en maakten alleen maar ruzie. Er was geen vertrouwen, waardoor de liefde, die er wel degelijk was, niet voelbaar was. Er waren veel dingen in het verleden gebeurd, die ik geen plek kon geven en die ik eten kwalijk nam. Ik ben in relatietherapie met eten. Dat is eigenlijk hoe ik het kort kan samenvatten. 

Wekelijks praten we met onze relatietherapeut en sinds heel lange tijd gaan we ook weer op date samen. Quality time. We praten weer met elkaar en leren elkaar weer te vertrouwen. Waarbij ik mag leren dat die ene ruzie, dat ene meningsverschil, niet het einde is van de relatie.
En dat proces, dat is zo waardevol…

SIDE NOTE: Ik schrijf deze blog puur vanuit mezelf. Vanuit MIJN lichamelijke klachten en diagnoses die zijn gesteld voor MIJN lichaam, áltijd met respect voor iedereen. Dit gaat over mijn lichaam en het pad dat ik loop. Ik ben geen professional (maar laat mezelf er wel door begeleiden).

4 reacties op “Van ongezond naar gezond: Afvallen #2”

  1. Er zijn dagen dat het wat moeilijker gaat. Maar jou kennende, na één moeilijke dag, ga je er weer tegenaan. Omdat je in jezelf gelooft. Super trots op jou. Je doet het omdat je het kan. Liefs. 🙏💞

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *