Wat een lelijke hond

Onze hond is niet lelijk

Wat een lelijke hond sprak ze toen ze voorbij liep. Alsof ik niet naast onze hond liep? Ze had het dus over Joep, onze bulterriër.

Ik slikte wat (nare)termen in die bij me op kwamen, want kom je aan mijn honden kom je aan mij. Vind trouwens ongevraagd roepen dat iets of iemand lelijk is sowieso niet aardig, maar dat terzijde.

Ik knikte en lachte (te) overdreven terug. Don’t judge a book by its cover kwam in me op. Op basis van wat je ziet kun je niet bepalen wie iemand is. Daarbij is “lelijk” “knap” “mooi” suggestief. Maar ik besloot het maar los te laten, liefde enzo.

Lelijk is suggestief, mooi ook trouwens

Wat ik mooi vind hoef jij niet mooi te vinden. Na 10 meter verder wandelen MOEST ik terug. Ik snokte Joep mee terug (hij schrok zich rot) en liep terug naar de mevrouw.

“Mag ik u iets vragen?” vroeg ik.
“Uhm…Ja?”
“Waarom zei u dat over mijn hond?”
Ze bloosde. “Tja hij ziet er zo eng uit.”

Nu moet je weten dat we Joep gered hebben van een broodfokker en hij gewond aankwam bij ons thuis, onder de bijtwonden.

Hij heeft in die jaren die hij bij ons is hard gewerkt om ons te leren vertrouwen. Hij schrikt nog van harde geluiden maar weet inmiddels dat hij bij onze roedel hoort en dat het goed is.

Ongevraagde mening ventileren

Hij heeft geleerd dat hij niet mag bijten en dat als hij eten krijgt hij rustig mag eten, zonder angst dat we het afpakken of dat hij moet vechten voor een brokje. Na al die jaren bij ons thuis is het de liefste hond ooit. Gaat door het vuur voor ons en kan niet zonder zijn roedel. Als we compleet zijn is hij het gelukkigst van allemaal.

“Voor u ziet hij er wellicht eng uit, maar ik vind het de mooiste hond van Nederland.” Ik vertelde ongevraagd zijn verhaal en ze luisterde.

“Waarom vertel je mij dit eigenlijk?” vroeg ze.

“Omdat u ongevraagd uw mening geeft, vertel ik ongevraagd zijn verhaal zodat u wellicht de volgende keer nadenkt voordat u iets zegt terwijl niemand iets vraagt.”

Soms is het beter je mond te houden

Natuurlijk, je mag iets vinden. Zeker. Maar wij (de maatschappij) vinden nogal wat. Zeker online. Maar weet je? Als niemand om je mening vraagt is het soms beter je mond te houden of, zoals mijn dochter zegt, de woorden in je hoofd te laten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *