Zonder schaduwwerk geen verandering!

Licht & Liefde of ... ?

Wat een tijd, hè? De polarisatie viert hoogtij en het is bijten of gebeten worden. Of lijkt dat maar zo? Is het niet beter om in je eigen bubble te blijven, je frequentie hoog te houden, positief te blijven denken en veel licht en liefde te verspreiden? Wie weet. Wie heeft de antwoorden? Jij? Ik? Nope. Ik niet. Wel mijn eigen gedachtes overigens. Gedachtes die steeds meer voelen dat alleen licht & liefde niet de oplossing is. Hear me out.

Dwars door de pijnstukken heen

Zolang als dat we samenleven, vinden we ‘uitdagingen’ (understatement in sommige gevallen) in hoe we deze samenleving inrichten. Verschillen die we niet altijd 1-2-3 weten te overbruggen, verschillen die discussie oproepen of strijd. MAAR (komttie).. Juist in die discussie zit nu de kracht. De kracht om samen verder te kunnen. Willen we namelijk samen verder, dan zullen we écht naar elkaar moeten gaan luisteren. 

Dwars door pijnstukken en overtuigingen van jezelf heen. Langs de donkere stukken van keiharde aannames, lage frequenties en de wil om gelijk te hebben. Schaduwwerk hebben we te doen om elkaar te vinden, maar waar blijft dan licht & liefde in dit verhaal, een houvast voor velen in deze tijd?

Comfortabel bestaat alleen door ongemak

We hebben het graag comfortabel. Willen geen ongemak of verandering. Strijden doen we niet graag en als we het doen dan het liefst met een hele groep dezelfde kant op. Lees: comfortabel. Maar om iets wezenlijks te veranderen, zul je moeten strijden. In de eerste plaats met jezelf. Met jouw aannames, oordelen en overtuigingen. 

Je zult bereid moeten zijn naar iemand te luisteren die iets anders zegt dan jou. Je zult bereid moeten zijn die ander, vanuit verbinding, te vertellen waar jij voor staat. Je moet aan de slag met je eigen noodzaak om de ander te overtuigen. Je zult jezelf moeten aankijken, vanuit ongemak. Vanuit discomfort. 

Geen beweging = Polarisatie

Zonder enige beweging zijn we hopeloos gedoemd om te blijven hangen in de polarisatie die er momenteel heerst en beweging creëer je nu juist door je ongemak aan te kijken en ervan te leren. JOUW ongemak dus, niet dat van de ander. De oplossing is m.i. dwars door uitingen van de ander, die niet in lijn zijn met hoe jij denkt, in gesprek te gaan met elkaar en te luisteren naar wat diegene zegt. 

Te lezen wat je niet wilt lezen. Te zien wat je niet wilt zien. Te horen wat je niet wilt horen, want van veilig je kop in het zand steken is geen enkele situatie in de geschiedenis ooit veranderd. 

Waar blijft nu dat hele “licht & liefde” gebeuren? Tja, licht zonder schaduw is geen licht en liefde zonder concessies is geen liefde. We zullen met z’n allen door de donkere stukken van onszelf heen mogen gaan (ook ik), alvorens we de donkere stukken in de maatschappij kunnen transformeren naar een samenleving op basis van licht & liefde.

2 reacties op “Zonder schaduwwerk geen verandering!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *